dijous, 29 de març del 2012

ILURO

Amics del Blogg porto uns dies de descans, però aquest temps ho he empleat per fer una visita a la gran ciutat de Iluro. Ara us explicare com m'ha anat per allà i que he vist de aquesta gran ciutat:
Iluro és va fundar entre l’any 75-50 a.C. segons va dir Joaquim Garcia quan Roma estava en crisi i a prop de la fi de la República que es va basar en la contrucció de clavegueram. Aquesta és la data més exacta però n'hi han d'altres que van estar refutades.Els origen d'Iluro, la ciutat tenia una nova planta, el Maresme estava habitat per la tribu ibèrica dels LAIETANS que primerament vivien en la ciudad de CABRERA DE MAR amb el nom de ILURDO.Es a dir que van crear assentaments a la costa per poder comerciar millor amb altres ciutats, però per una altre banda tenien planes per conrear (vi). Però Iluro va caure en decadència a finals del s.I d.C. conjuntament amb la caiguda de la República.A partir del s.I d.C. Iluro va rebre el nom de Civitas Fracta on la ciutat va tornar a renéixer de la mà del cristianisme.
Segons vaig veure les ciutats de Iluro seguien el model urbanístic de l’esquema ortogonal( de vuit hectàrees) i seguint un pla hipodànic. Quan es va fundar la ciutat, els carrers van ser traçats a partir de la planificació urbanística típica dels quarters romans on hi havia dos carrers principals que són el : CARDUS (de Nord a Sud)i actualment el trobem a la Riera de Mataró; i per una altre banda el DECUMANUS (de Est a Oest) i que actualment es troba al C/ Sant Josep. A part d'això Iluro rebia el nom d'oppidum civium romanorum que indicava que la ciutat en tenia muralles. Les muralles es dividien en dos parts: La part baixa que estava feta de grans blocs de pedra i l'altre era la part alta que estava feta de argamassa ( Les restes de les muralles les trobem a la plaça del ajuntament FRÈSIA)
També vaig centrar la meva visita en els edificis que hi havien en aquell temps. Vaig visitar les Termes, que eren els banys públics (actualment les podem trobar a Can Xammar)
També vaig centrar la meva visita en els edificis que hi havien en aquell temps. Vaig visitar les Termes, que eren els banys públics (actualment les podem trobar a Can Xammar)
A la ciutat també hi havia el Forum( Actualment a laPlaça SANTA MARIA = la basílica de Santa Maria) era la seu del govern municipal, l'administració del culte imperial i la justícia. Sota el Forum es trobava el TEMPLE de la Triada Capitolina( JUNO, JUPITER, MINERVA). A la ciutat hi havia una cisterna(dipòsit d’aigua)situada on és actualment la plaça Gran Un altre edifici eren les Domus (també a la Plaça Gran actualment). Les domus eren una casa gran pavimentada amb mosaics(de signinum el qual respon a un esquema romboidal a base d'esvàstiques, tenint, en els angles dos dofins encarats davant un motiu vegetal estilitzat.), peristil o pati porticat, envoltat columnes i diverses estances. Tenien 2 plantes a dalt hi havia l’habitatge i a sota els tallers o les botigues on treballaven.
Desprès de veure tot això vaig visitar un dels edificis més importants: TORRE LLAUDER que era una vil·la molt luxosa, és a dir, una vivenda de gent rica situada a les a fores de Iluro i per tant una explotació agrícola. La gent rica les utilitzaven com a segona residencia(per estiuejar). Tenia moltes dependències. Tenia un Atrium (pati central), un peristil (gran jardí), Mosaics i Termes privades: 3 piscines: aigua freda (frigidarium); aigua tèbia(tepidarium);aigua calenta(caldarium).

La economia del poble de Iluro es basava en les seves botigues (les tabernae) que es situaven en les plantes baixes de les cases dels carrers principals i solien tenir dues estances, una com a magatzem i altra com a botiga, les plantes superiors eren destinades a habitatge. Per una altre banda també eren mercaders sobre tot del vi que va ser durant tota aquesta època la major font d’ingressos de la ciutat d’Iluro.Però ells també eren agrícoles, ells van fer uns petits canvis, fins aleshores el producte estrella laietà era el cereal però el van substituir per la vinya. El vi era una part molt important de l’alimentació romana, ja que era la beguda amb la que s’acompanyaven tots els àpats i servia per amenitzar tot tipus de festes. Per això van produir àmfores de ceràmica plenes de vi que desprès comerciaven.
Una de les últimes coses que vaig visitar van ser algunes restes: com per exemple les trobades en el solar de l'edifici que actualment ocupa la Delegació d'Ensenyament al carrer de Barcelona. Allà es va trobar el tram final de la clavaguera del kardomaximus
A la actual RIERA es trobava la necròpolis. Seguint la "Llei de les dotze taules", la necròpoli alt-imperial es va aixecar als afores de la ciutat (C/ sant Josep actualment).
Però la resta més important trobada és la Venus de Iluro la peça amb més valor feta de marbre blanc
Per últim el personatge més important de Iluro era Lucius Marcius: Davant de l'Ajuntament es va descobrir la famosa làpida que hauria format part del monument funerari del qui havia estat el primer dels duumvirs(regidors) quinquennal:
Això ha estat tota la meva visita per Iluro fins un altre història.

dilluns, 20 de febrer del 2012

ELS IBERS

Els ibers era un poble indígena que estava a la península Ibèrica abans de la arribada dels romans. Els ibers van viure durant els anys 1.000 a.C. (s.X a.C.) fins l’any 100 a.C. (s.I a.C.) i es trobaven situats a la costa Mediterrània de la península Ibèrica.

Els seus poblats es situaven a llocs alts com turons o muntanyes ja que així es podrien defensar millor dels atacs de altres pobles indígenes, ja que es trobaven a prop de camins importants i rius per on vigilaven el pas dels enemics. A més a més els seus pobles tenies muralles i torres de vigilància per poder defensar-se millor. Per la vida social de les persones hi havia una plaça central i edificis públics com els temples on la gent anava i parlaven entre ells. Els habitatges del ibers eren cases amb parets de pedra i totxo i els sostres de canya, argila i palla. Eren cases petites ja que no feien moltes tasques domèstiques perquè passaven gairebé tot el temps fora de casa i només tenien 1 o 2 habitacions.
Els ibers tenien una economia molt diversa, eren agricultors on conreaven els cereals, la vinya i la olivera els conreus típics del Mediterrani, també eren ramaders i tenien cabres i ovelles de les qual obtenien llet i llana.
Però també coneixien el comerç i eren comerciants amb els grecs i els romans i per tant van tenir una moneda per poder comerciar.
Però apart de tot això també eren artesans i feien ceràmiques a mà, les típiques peces que feien tenien un color vermell i blanc i amb sanefes o animals i així ens es més fàcil saber que eren dels ibers.
Però també en feien peces de tèxtil, cistells, armes, joies i ornaments.
La societat dels ibers estava organitzada de manera tribal, és a dir, en tribus, com per exemple a el Maresme es trobava els Laietans. Però també de forma Patriarcal on qui manava era la persona més vella, els avis o besavis. Igualment hi havia diferencies socials entre les persones hi havia reis (cabdills) amb funció militar però el grup més important eren els Guerrers ja que el poble iber era molt guerrer.
Eren politeistes creien en molts deus i tots ells fenòmens naturals(sol, lluna, estels, arbres, aigua, muntanyes ...) Tenien santuaris on adoraven els seus deus. Tenen rituals funeraris com per exemple incineraven als adults en olles on les cendres anaven acompanyades de l’AIXOVAR ( pertinences del difunt i menjar) i als nadons els enterraven dins de l’habitatge.
Per últim els ibers coneixien l’escriptura, feien gravats de caràcter gerogrífic i ideogràfic. Ho podem llegir però l’únic inconvenient es que no en sabem el significat dels símbols. Es una mostra que era un poble avançat ja que coneixien l’escriptura.